Blog: 9 tips voor jouw onderneming

1. Marketing is niet hetzelfde als reclame

Waarbij reclame puur gaat over het communiceren van een bepaalde boodschap, ligt marketing aan de basis hiervan. Marketing gaat over het beantwoorden van een behoefte, en deze oplossing aan te bieden.

Marketing gaat veel verder dan reclame alleen. Goede marketing kijkt naar de totale marketingmix: Propositie, Product, Packaging, Prijs, Plaats, Promotie. In deze laatste kan traditionele 'reclame' zitten, maar dit kan bijvoorbeeld ook een tijdelijke korting of afprijzing zijn.  

Het optimaal uitbalanceren van de marketingmix is niet gemakkelijk. Concurrentie, veranderende behoeftes van de klant, maatschappelijke & economische tendenzen, ... Ze hebben allemaal impact op de marketingmix.

Wil je dus groeien als bedrijf, kijk dan niet puur naar reclame, maakt bekijk je totale marketingmix als onderdeel van een duidelijke strategie.

2. Nee, "een mooie instagrampagina" is niet noodzakelijk

Alles hangt af van wat jouw product is, en hoe je het in de markt hebt gezet. Maar ook hoe je consument kijkt naar jouw product.

Bijvoorbeeld: Toilet papier. Volg jij een account op instagram over Toilet papier? Natuurlijk niet. Welke content zou je verwachten? Toilet papier is een commodity, iets wat je gewoon nodig hebt. 

Kijk eens naar de producten bij jouw thuis. Goede kans dat ze niet allemaal een sociale media pagina hebben, of de allermooiste hippe website. Nog dat ze een uitgekiende SEO/SEA strategie hebben in Google.
En toch zit er een miljoenen business achter. Sommige producten hebben het helemaal niet nodig, omdat klanten het ook niet verwachten.

Veel volgers op je instagrampagina is mooi om mee te pronken, maar op een volger verdien je niets zolang die geen geld uitgeeft. En instagram is geen betaalplatform, noch een winkel waar je komt shoppen.

Vaak loont het niet de moeite om tijd/geld te investeren in dergelijke zaken, en is de ROI (return on investment) veel hoger in andere delen van de marketingstrategie. 

3. Optimaliseer je winst door extra's betalend te maken

Iedereen kent het. Je bestelt een koffie en je krijgt er een koekje & een suikerklontje bij. 

Maar wat als je nu geen koekje geeft & een grote pot suiker op tafel zet, in plaats van zo'n individueel verpakte suikerklontjes. Een sterke consumer insight leert ons dat heel wat consumenten dat koekje helemaal niet opeten, of doorgeven aan een ander. Dit is dus productwaarde waar sommige klanten helemaal geen waarde aan hechten of behoefte aan hebben. En kost een bedrijf alleen maar geld en veroorzaakt voedselverspilling.

Een sterk voorbeeld vanuit een koffiezaak bij mij in de buurt. Op de bar staan een paar bokalen met grote koeken met chocolade stukjes. En grote kokosrotsen - elk minstens €3. Klanten kunnen dus kiezen voor een veel grotere koek, aan een redelijke prijs op deze locatie. 

De ondernemer die dit bedacht heeft niet de vaste kost van die kleine koekjes, maar krijgt voor élke koek die geconsumeerd wordt ook volledig de kost terugbetaald & een daarbovenop een mooie winstmarge.

Een slimme zet in prijszetting & winstoptimalisatie. Win win!

4. Groeien van je omzet op 3 manieren

Omzet is het resultaat van de prijs die klanten betalen, en hoeveel volume er gekocht wordt.

Heel simpel kan je jouw omzet dus op 3 manieren laten groeien:

  1. Penetratie: meer klanten rekruteren.
    Binnen marketing wordt dit vertaald naar penetratiegroei, ofwel hoeveel klanten minstens 1 keer iets kopen in jouw zaak. Dit is dé motor van groei. Een grote mythe is dat super loyale klanten het gros van de omzet genereren. Heel wat onderzoek over de hele wereld, in verschillende sectoren, heeft aangegeven dat het net héél veel klanten die 1 keer kopen de grootste drijver zijn. Langs de andere kant zijn er ook elke dag die niet meer terug komen om verschillende redenen. De leaking bucket wordt dit ook genoemd. Meer klanten zoeken & aantrekken moet dus altijd de prioriteit krijgen in jouw strategie.

  2. Basket Size: jouw klanten een groter bedrag doen spenderen.
    Hoe meer klanten spenderen in jouw zaak, hoe beter. Ga dus op zoek naar manieren waarop jouw zaak de basketsize van elke klant kan doen groeien. De koekjes uit Tip 3 zijn een goed voorbeeld. Zonder de koekjes, zou een klant alleen maar koffie drinken.

  3. Occasions: jouw klanten op meer momenten doen kopen.
    Hierbij ga je op zoek naar meer momenten waarbij een klant jou relevant vindt. Meer momenten waarbij jouw zaak aansluit bij een probleem dat iemand wil oplossen en daarvoor hulp nodig heeft. Een winkel die gespecialiseerd is in mobiele telefoons, kan bijvoorbeeld ook tablets & laptops verkopen of een herstelservice aanbieden. Hierdoor is er ook meteen de kans dat er meer klanten komen, specifiek voor deze producten. Maar jouw bestaande klanten zullen op een ander moment misschien niet enkel voor de nieuwe iPhone komen, maar ook voor een nieuwe laptop.

5. Besef waar je in investeert

Er zijn heel wat professionals die je kan inschakelen om jouw bedrijf te ondersteunen. Een schoonmaakbedrijf houdt alles netjes, een beveiligingsfirma zorgt ervoor dat nieuwsgierige personen geen toegang hebben, een boekhouder zorgt ervoor dat alles op tijd & juist wordt gerapporteerd bij de overheid, een reclame- of communicatiespecialist zal mooie campagnes maken, enzovoort.

Elk van deze firma's zal proberen zijn/haar omzet te maximaliseren. Dus zullen ze ook zaken aan jou proberen extra te verkopen. 

Stel je bent bakker en een Digitaal Marketeer contacteert je ivm de verouderde website. Deze professional zal je kunnen helpen om de website mooier te maken, je beter vindbaar te maken op Google en zal wellicht ook een mooie instagrampagina voorstellen met een concreet contentplan (en opvolging). Allemaal heel mooi - maar zal het er echt voor zorgen dat je als onderneming zal groeien?

Laat ons dit verder rationaliseren:

  • Ken je zelf de website van jouw bakker?
  • Voor welke zaken zou je een bakker opzoeken op Google?
  • Volg je op dit moment een bakkerij op social media? Welke content zou je verwachten? En zou je hier echt nood aan hebben? Is het een behoefte die je moet vervullen?
  • Zal de nieuwe website of de foto's van gebakjes ervoor zorgen dat er 10% meer pistolets worden verkocht op Zondag?

Je voelt het al - de euro's die je steekt in de nieuwe website & social media zullen eerder nice to haves zijn. Vooral als je er niets extra mee doet. 

Wat interessanter kan zijn is dat je een digitalisering van jouw verkoop opzet. Waarbij klanten bestellingen voor de dag erna kunnen plaatsen. Of een communicatieplan waarmee je op populaire broodmomenten (Eindejaar, Pasen, BBQ seizoen, Back 2 school, ...) een tijdelijke promotie kan aankondigen (via mail, print en ook op sociale media). Of misschien is een broodautomaat die altijd vol is, een betere optie dan jouw openingsuren op de website & instagram pagina te zetten. 

In the end vervul je 1 behoefte als bakker : brood op de plank brengen.

Als je als onderneming elke euro 2 keer gaat omdraaien, en goed analyseert waar de hoogste ROI (return on investment) zit - zal je veel beter beslissingen kunnen maken, de juiste specialisten onder de arm nemen en zorgen voor échte groei van de onderneming. 

6. Wat je zelf doet, bespaart je geld maar geen tijd. En Time = Money. 

Elke ondernemer start vanuit een idee, en gaat dit dan uitvoeren. Je start vaak alleen of samen met een ander. Maar in de begindagen zijn er altijd handjes tekort. 

Op een bepaald moment kom je op een kantelpunt waarbij je moet durven bepaalde zaken uit handen te geven. Dit is het kantelpunt waarbij veel ondernemers vast lopen. "Wat je zelf doet, doe je beter" - klopt in veel gevallen. Maar er is een grote opportuniteitskost die er aan vast hangt. Want als jij bijvoorbeeld 1u bezig bent met de schoonmaak van jouw winkel of kantoor, kan je die tijd niet gebruiken om nieuwe klanten te zoeken of aan bestaande klanten meer te verkopen. Hierdoor mis je veel kansen om de omzet & jouw bedrijf te laten groeien.

Het bespaart je dus geld, maar die tijd had misschien ingezet kunnen worden in activiteiten met een hogere return on investment. 

Bepaal goed voor jezelf waarin je jouw persoonlijke tijd het beste in investeert en in welke taken jij de hoogste toegevoegde waarde kan brengen. Alle andere taken kan je outsourcen.

7. Groot denken, klein beginnen.

Ondernemen start met een visie & een groot idee. Maar vooraleer je zover bent, zijn er heel wat stappen die je moet realiseren om daar te geraken.

Elon Musk heeft een allesomvattende & sterke visie: het versnellen van duurzame energie. Hierbij is hij gestart met het ontwikkelen van een elektrische sportwagen in een beperkte oplage. Ondertussen zijn er heel wat nieuwe modellen bijgekomen en is Tesla een van de grootste automerken in de wereld. Maar die groei heeft er wel voor gezorgd dat er een versnelling is gekomen in de uitrol van elektrische wagens én duurzame energie.

Musk wist dus als geen ander dat zijn visie een sterk plan nodig had met korte termijn & lange termijn doelen. Eerst de sportwagen (om de aandacht te trekken), dan de gezinswagens (voor de grote massa). In 2025 komt een model op de markt in een goedkopere prijsklasse, die moet nog meer mensen de switch doen maken van fossiele brandstof naar duurzame energie.

Bedenk voor jouw zaak, hoe ziet succes er uit? Waar moet de zaak binnen 5 a 10 jaar staan? Maak op basis hiervan een plan op korte & lange termijn, met concrete doelstellingen om jouw voortgang te meten.

8. Meten is weten

Een goed buikgevoel & intuïtie kan je in veel beslissingen laten leiden, maar om echt goede beslissingen te maken in het voordeel van jouw bedrijf is data the single version of the truth. Als jij zelf de kleur blauw heel mooi vindt, dan is dat zeer goed voor jou. Maar als 50 personen groen toch mooier vinden, zal het moeilijk worden om aan hen blauw te verkopen.

Hetzelfde geldt voor jouw zaak - jouw mening als ondernemer is de mening van 1 persoon.
Marktonderzoek kan je helpen om data te verzamelen over de mening en voorkeuren van jouw klanten. Elke café-baas zal zijn favoriete bier hebben, maar verkoopt er ook nog heel veel andere. Niet omdat hij ze zelf graag drinkt, maar omdat zijn/haar klanten dit fijn vinden. 

Meten is weten, en helpt je om objectieve & sterke keuzes te maken in voordeel van jouw bedrijf.
Durf feedback te vragen, dus een kleine tevredenheidsenquête op te stellen. Durf om derden in te schakelen als je hiervoor geen tijd hebt. Durf het gesprek aan te gaan met jouw klanten om hen nog beter te bedienen!

9. Succes is een werkwoord

"Succes is overgenomen uit het Frans. Het woord is voortgekomen uit het Latijnse werkwoord succedere. Dat woord betekent onder andere 'lukken, slagen', en deze betekenis vinden we terug in de betekenis van ons woord succes: 'goede uitslag, geluk, bijval, voorspoed'. "(bron: Onzetaal.nl)

Succes is dus een resultaat van proberen tot iets lukt. Misschien moet je 1.000 keer proberen, het moet maar 1x lukken. Door te proberen leer je enorm veel. Over je producten, je logistieke flow, je klanten, de markt waarin je actief bent en ook over jezelf!

Succes komt dus niet vanzelf. Succes is een opeenvolging van testen, experimenteren tot iets waarbij alles op z'n plaats valt en de puzzel klopt. Succes kan lang duren. Net zoals door je in het donker minder snel iets vindt dan met een licht aan. 

Endure kan niet garanderen dat je meteen succes hebt, maar ik wil graag jouw zaklamp zijn om samen succes te vinden. Met een duidelijke & sterke strategie, op naar groei!